Avrupa’nın en iyi plajı nerede dersiniz? Caretta Caretta kaplumbağalarını en iyi nerede gözlemleyebilirsiniz? Peki deniz suyu ve tatlı su nerede yan yanadır? Nehirde tekneyle gezintinizi yaparken dağın içine oyulmuş Likyalılardan kalma Kaya Mezarlarını nerede görebilirsiniz? Mavi yengeç tutkunlarına, bu lezzeti nerede bulabileceklerini sormayacağım bile.Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı bir beldesi olan Dalyan’dan bahsediyorum. Çoğumuzun Bodrum’a yakın mı diyerek oradan nerede olduğunu çıkartmaya çalıştığı yer… Kimimizin de kalbinde ayrı bir yeri olan huzur adresi…
Tatile gittiğim yer denize sıfır olmazsa tatil yaptığımı anlamam… diyenlerden misiniz?
İnsanımız pek sevmez burayı, yorulur, her şey hemen ayağına gelsin ister. Genelde Dalyan ile ilgili şunu duyarım: Güzel yer, harika ama… Ama? Denize sıfır değil. Bunu duyunca hayret ediyorum, çünkü Dalyan’ın güzelliği burada. Dalyan’a gönül vermişlerin en sevdiği ayrıntıdır denize giden yollar. Teknenize binersiniz, yemyeşil bir doğanın içinden Kaunos Antik Kenti’ni geçip, Kral Mezarları’nın ihtişamını izleyerek Dalyan Kanalı’nda denize doğru yol alırsınız. Her defasında kaptanların Dalyan Deltası’nda yollarını nasıl ezbere bulduklarına şaşar kalırsınız… Mis kokuları içinize çekip, yol boyunca kurduğunuz hayallerinizle İztuzu’na varırsınız. Yolculuğunuz yaklaşık yarım saat sürer.
“Çam ağaçlarıyla kaplı bir dağdan nehir ağzına uzanan, bir tek ev, dükkân veya otel görünmediği 4.5 kilometrelik altın kum. İztuzu Plajı.”
Bu cümle Times’a ait. 2008 The Green Spaces Travel Awards’da İztuzu Plajı, “Avrupa’nın En İyi Açık Alanı” seçildi. Plaja gitmek için bir diğer yol ise Dalyan Minibüs Kop. düzenlediği İztuzu dolmuş seferleri. Merkezden kime sorsanız gösterir. Dolmuş dediysem aklınıza eski püskü araçlar gelmesin, hepsi yeni, konforlu. Yol boyunca çam ağaçları, nar bahçeleri, limon bahçeleri, rengarenk çiçekler, köy evleri ve Sülüngür Gölü’nü geçerek Gökbel’e geliyorsunuz. Sizi küçücük, şirin bir okul karşılayacak. Yolu yarıladınız demek bu.
Tepeyi çıktığınızda ise Dalyan Deltası’nı göreceksiniz. Tepeden manzara karşısında etkilenmemek elde değil. Sonrasında ise plaja varmış oluyorsunuz. Plajda pek yerel halk göremezsiniz, zaten üstsüz güneşlenen ve elinden kitaplarını düşürmeyen insanlardan da anlaşılabileceği gibi çoğunluk yabancı. Orada yaşayanlar da var, sezonluk gelenlerde.
Şimdilerde İztuzu’nu imara açmaya çalışıyorlar… Bu gerçekleşmesin diye daha önceki yıllarda (çok seneler önce Kaptan June) ve Dalyan’da yaşayan yabancılar çok tepki gösterip imza toplamışlardı. Şimdi maalesef yine gündemde. Böylesine saçma bir konu gündeme bile gelebiliyor ülkemde…
Caretta Caretta’ların üreme alanı olan İztuzu Plajı sabah 8:00 ile akşam 20:00 arası misafir ağırlıyor. Yumurta bırakma döneminde evcil hayvanlar plaja alınmıyor.
Plajın girişinde deniz kaplumbağaları araştırma kurtarma rehabilitasyon ve bilgilendirme merkezi bulunuyor. Orada kaza geçirmiş, doğaya atılan inorganik maddeleri yemiş ve bunun gibi bir çok talihsizliğe uğramış Caretta Caretta’lar tedavi ediliyor.
Benim tavsiyem Dalyan’a gittiğinizde araba kiralamanız. Dalyan’ın içinden de, Dalaman Havalimanı’ndan da kiralayabilirsiniz. Ama tabii araba kiralasanız dahi en az bir kere tekne turuna çıkın.
Türkiye’nin en güzel simgelerinden biri: Kaya Mezarları Dalyan’da Ne Yapılır?
Yapılışı İÖ. 4. yüzyılın 2. çeyreğinden önceye kadar gittiği söylenen Kaya Mezarları, Dalyan’ın en büyüleyici manzaralarından. Cepheleri tapınak şeklinde oyulmuş bu mezarlar eski inanışa göre ne kadar yüksekte olursa Tanrıya o kadar yakın olur ve bu yüzden kralların ve önemli zatların mezarları kayalara kazılırmış. Dalyan merkezden Kaunos’a tekne ile geçtikten sonra sol kısımdaki Kaya Mezarlarına yürüyerek (biraz tırmanarak) ulaşabilirsiniz.
Mavi Yengeç gerçekten mavi mi?
Evet! Yüksek protein değeri olan muazzam lezzetli bu yengeçler, Dalyan’da fazla miktarda bulunduğu için uygun fiyatlarla satılıyor. Deniz ürünlerini seviyorsanız denemeyi unutmayın. Tekneyle plaja giderken kaptana mavi yengeç yemek istediğinizi söylerseniz, sizi nehir üzerinde teknede taze taze pişirip satan balıkçıların teknesine yanaştırıp, tatmanızı sağlıyorlar. Nehir kenarındaki restoranlardan da seçeceğiniz birkaç tanesini deneyebilirsiniz. Memnun kalacağınıza eminim.
Dalyan Pazarı (Dalyan’da Ne Yapılır?)
Köylülerin bahçelerinde, tarlalarında yetiştirdikleri sebzeler ve meyvelerin olduğu, baharatların mis gibi koktuğu, el işlerinin göz aldığı, taze günlük yumurtaların sepetlerde şirin şirin durduğu, başka hiçbir yerde bulamayacağınız narenciyeye sahip olan bu pazarı her Cumartesi merkezde ziyaret edebilirsiniz.
Sultaniye Kaplıcaları
Sultaniye kaplıcalarının tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dayanıyor. M.Ö 100 yıllarında Kaunos’lular tarafından kullanıldığı biliniyor
Roma döneminde hastane haline getirilmiştir. Hastanenin girişine “Tanrılar adına buraya ölüm giremez” yazılmıştır. Ölemez Dağı adını buradan almıştır. Türkiye'nin en güzel gezi manzaralarından birine sahip olan Köyceğiz-Ekincik yoluyla ulaşılan Sultaniye Köyü'nde, dinlenirken şifa da bulabilirsiniz. Çünkü Sultaniye yemyeşil çam ormanları, Köyceğiz Gölü, gölün kenarında 112 çeşit kuşun yaşadığı kuş cenneti ve şifalı kaplıcasıyla, dinlemek için mükemmel bir tatil yöresi. Sultaniye kaplıcaları ve çamur banyoları romatizma, böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları,ruhsal yorgunluk, cilt ve kadın hastalıkları gibi bir çok hastalığa direk tedavi olarak şifa gösterilir.
Dünyanın ikinci büyük radyoaktif kaplıcası! Dünyada en etkili iki kaplıcadan biri olan Sultaniye Kaplıcası, radyoaktif özelliği nedeniyle Endonezya'daki kaplıcadan sonra ikinci sırada yer alıyor. Ilıca suyu bel ağrısı, romatizma, siyatik, nefrit, lumbago, nevtalfi, ruhi yorgunluklar, cilt ve kadın hastalıkları tedavisinde etkili oluyor. Ölemez Dağı doğusunda Sultaniye köyü içinde kıyı boyunca uzanan birçok termal kaynak bulunduğu tespit edilmiş. Bunlar içinde sağlık amaçlı faaliyet gösteren Sultaniye ılıcası ve içmeleri, Hasançavuş ılıcası ve Kokargirme kaplıcası en önemlileri. Ilıca suyu kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfürür ve radon içeriyor. 39 derece sıcaklıktaki şifalı sudan yararlanabilmek için her yıl kaplıca küründe olduğu gibi 21 günlük tedavi süresince ilk girişte 10 dakikadan başlamak üzere günde iki kez banyo almak gerekiyor. Hamam özelliği nedeniyle kaplıca suyu, hamam kubbesi altında radyoaktif özellik etkili olabiliyor.
Köyceğiz, Dalyan, Ekincik gibi turistik merkezlerde konaklayan turistler gerek karadan, gerekse denizden günübirlik motor turlarına katılarak Sultaniye Kaplıcasına da uğruyorlar. 45 dakikalık kaplıca molası süresince büyük havuzda kalan turistlerin bir kısmı, kaplıcadan sonra kendilerini Köyceğiz gölünün sularına bırakırken, bir kısmı açık duşlarda yıkanıp cafe’de yorgunluk atıyorlar. Tedavi amaçlı gelen yerli turistler ise turist motorlarını gelme saati olan 16.00'ya kadar havuzlardan yararlanıyor, hatta kaplıcanın etkili olması için duş bile almıyorlar. Biri yuvarlak diğeri dikdörtgen şekilli iki havuzun su yüzeyinde biriken yağ, kükürt köpüğü gibi kalıntılar, vakumlu pompalarla çekilip fazla suyla birlikte göle akıtılıyor. Küçük havuz sabahın belirli saatlerinde yalnızca hanımların yararlanması için ayrılıyor. Büyük havuzun yanındaki kaynak su içmece olarak karaciğer, safra kesesi ve bağırsak problemi olanlar tarafından kullanılıyor.
Nasıl Gidilir: Sultaniye ve Köyceğiz gölüne gitmek için size önereceğimiz tek adres Kaptan Ergün Çoban yaz aylarında köyceğiz gölüne ve sultaniye kaplıcalarına günlük tekne turu düzenliyor ve misafirlerine unutulmaz bir gün yaşatıyor.Özellikle taze sıkılmış nar ve portakal suyu karışımını içmenizi tavsiye ederiz.İrtibat Tel: 0 544 498 49 76